E.E : ‘’Πράσινη’’ η Πυρηνική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο

του Αποστόλη Λούλη, Οδοντίατρου

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο επιπόλαια, υποκριτική και επικοινωνιακού τύπου είναι η υιοθέτηση από τους περισσότερους ηγέτες του κόσμου αλλά και από θεσμούς, πράσινων-οικολογικών απόψεων με αφορμή την κλιματική αλλαγή.

Δεν θα χρειαστούν πολλά παραδείγματα. Οι τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον χρόνο που πέρασε, είναι αρκετές για να φανεί αυτή η ελαφρότητα.

Πόσο εύκολα δηλαδή υιοθετούνται οικολογικές απόψεις και προτάσεις και πώς σε δεύτερο χρόνο αναιρούνται στο όνομα της ομαλής μετάβασης και για την… προφύλαξη του βιοτικού επιπέδου του λαού!

Στις 25/10/2021, σε μια συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση και τα μέτρα που έχουν παρθεί για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ε.Ε με ορίζοντα το 2030, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις πρωτοβουλίες για καθαρά ενεργειακά νησιά! Με πολλή περηφάνια παρουσίασε την ίδρυση ειδικού υπουργείου για την κλιματική αλλαγή με επικεφαλής υπουργό τον Χρήστο Στυλιανίδη!

Λίγες μέρες αργότερα στις 22/10/2021, σε συνέντευξή του δηλώνει ότι ‘’Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης  φυσικού αερίου αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Θεωρεί δηλαδή δεδομένη ο πρωθυπουργός την καταλληλότητα του ορυκτού αυτού αερίου για απρόσκοπτη καύση στην ηλεκτροπαραγωγή!

Πρότεινε μάλιστα να χρησιμοποιηθούν οι φυσικές αποθήκες της Καβάλας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

 Τάσσεται επίσης υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά ….σε άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας  ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής μας η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια.

Για τον πρωθυπουργό μας φαίνεται πως τα σύνορα της κάθε χώρας συγκρατούν τη ραδιενέργεια!

Πρωτοχρονιάτικος  μποναμάς

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου(2021-2022),παραμονή πρωτοχρονιάς, η Επιτροπή της ΕΕ προώθησε  στα 27 κράτη μέλη και στην επιτροπή περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, σχέδιο νομοθετικής πράξης για «ταξινόμηση»της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως φιλικά προς το κλίμα !

Στις 2 του Φλεβάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για την ταξινομία της ΕΕ.(Taxonomy Complementary Climate Delegated Act)για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων που στόχο έχουν την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Για να καταστεί όμως η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, απαιτούνται σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες  φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Μόνο έτσι – λέει η Επιτροπή – μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες (όπως η καύση άνθρακα) προς ένα κλιματικά ουδέτερο μοντέλο βασισμένο κύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. ‘’Μέσω της «γνωστοποίησης» για τις επιχειρήσεις, ενισχύεται η διαφάνεια της αγοράς ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τις ευκαιρίες δραστηριοποίησης σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια’’ επισημαίνει η  επίτροπος αρμόδια για τις χρηματοοικονομικές  υπηρεσίες Μάϊρεντ Μακ Γκίνες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες(δυνατότητα παράτασης 2 μήνες) για να εξετάσουν το έγγραφο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει το έγγραφο με απλή πλειοψηφία. Το Συμβούλιο επίσης μπορεί να αντιταχθεί με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία(τουλάχιστον 20 κράτη μέλη). Αν δεν υπάρξει τελικά ισχυρή αντίρρηση, ο Συμπληρωματικός κατ’ εξουσιοδότηση νόμος θα ισχύει από 01/01/2023.

Κανόνες για τον χαρακτηρισμό ‘’πράσινων’’ επενδύσεων

‘’Υπό αυστηρές προϋποθέσεις το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες προς ένα πράσινο ενεργειακό σύστημα’’ ανέφερε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Στους τελικούς κανόνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα χαρακτηρίζονται πράσινοι, αυτή τη δεκαετία, αν πληρούν το όριο εκπομπών των 270g ισοδύναμου CO2 ανα KWh ή έχουν ετήσιες εκπομπές κάτω από 550kg CO2 ανά KW για 20 χρόνια.

Θα μπορούσαν βέβαια να συμπεριληφθούν και μονάδες φυσικού αερίου με σχετικά υψηλές εκπομπές CO2,υπο την προϋπόθεση ότι θα μεταπηδήσουν σε αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2035.

Τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια κατασκευής πρίν το 2045 και να βρίσκονται σε χώρα με σχέδια και κεφάλαιο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων έως το 2050.

Διαφωνίες

Η πράσινη σήμανση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, έχει αντιμετωπίσει πολλές αντιδράσεις αντανακλώντας τις ευρύτερες διαιρέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων σχετικά με τον στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Οι πράσινοι νομοθέτες της ΕΕ, δήλωσαν ότι θα κάνουν εκστρατεία για να συγκεντρώσουν τις 353 ψήφους που απαιτούνται για να μπλοκάρουν την πρόταση, ενώ ήδη διαθέτουν περίπου 250. ‘’Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να το σταματήσουμε αυτό’’ δήλωσε ο Γερμανός Michael Bloss των Πρασίνων.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν απειλήσει με νομικές δράσεις αν η  πυρηνική ενέργεια χαρακτηριστεί ως πράσινη κι επικαλούνται ανησυχίες για ατυχήματα και πυρηνικά απόβλητα.

Το φυσικό αέριο προκαλεί επίσης διχόνοιες, με την Πολωνία και τη Βουλγαρία να είναι θετικές στο ‘’πρασίνισμά’’ του και την Δανία και Ιρλανδία να λένε ότι αυτό το ‘’πρασίνισμα’’ θα υπονομεύσει την ηγετική θέση της ΕΕ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δανία και Ισπανία (Φρεντέρικσεν και Σάντσεθ) θεωρούν ότι ‘’το να εκλαμβάνονται  το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια ως ανανεώσιμες πηγές, στέλνει λάθος μήνυμα στους επενδυτές και στο σύνολο της κοινωνίας’’ .

Σύμφωνα με τον Τιερύ Μπρετόν (Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς), μία πρόσθετη βοήθεια που μπορούν να φέρουν αυτές οι δύο μορφές ενέργειας, είναι ότι μπορούν να συμβάλουν στην  πρόληψη μελλοντικών κρίσεων που θα εκτίνασσαν εκ νέου τις τιμές στα ύψη, όπως συμβαίνει τώρα.

Ηταν όλα προσχεδιασμένα ;

Τελικά πρόκειται για ένα ‘’σχέδιο’’ που επιβεβαιώνει αυτό που υποψιάζονταν το οικολογικό κίνημα και πολλοί κλιματικοί επιστήμονες σε όλη την ΕΕ.

Είναι προφανές ότι όλα έγιναν σχεδιασμένα και σκόπιμα προκειμένου να αιφνιδιαστούν οι πολίτες, το οικολογικό και κοινωνικό κίνημα και τα μικρά κράτη μέλη ‘’πελάτες’’, εκτός του πυρήνα Γερμανίας – Γαλλίας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα συμβιβασμό συμφερόντων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ. Της Γερμανίας που στηρίζει την ενεργειακή της μετάβαση στο φυσικό αέριο και της Γαλλίας που επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει τις 56 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Στο τέλος επιδιώκουν να πάρει κάθε μία αυτό που θέλει, σε βάρος του κλίματος, της φύσης και της ζωής !

Πρόκειται για τεχνολογίες του παρελθόντος, με αποδεδειγμένους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η δε πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη, πανάκριβη, χρονοβόρα και ανίκανη να κατευνάσει την κλιματική κρίση!

Αντιδράσεις από ακτιβιστές

Ο οικονομολόγος του Climate Action Network Europe, Ολιβιέ Βαρδακούλιας,  εξηγεί ότι το σύστημα ταξινόμησης δημιουργήθηκε σαν ένα προοδευτικό εργαλείο που θα όριζε τις προϋποθέσεις για το ποιες επενδύσεις είναι φιλικές προς το περιβάλλον και παράλληλα θα απέτρεπε το ‘’πρασίνισμα’’ μη πραγματικά φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως : ‘’Τα πυρηνικά είναι εξαιρετικά ακριβή πηγή ενέργειας ! Οι σύγχρονοι  πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι πολύ ακριβοί στη σχέση ευρώ/μεγαβατώρα.

Πρόκειται για έργα τεράστιου όγκου με κύκλο ζωής 40-50 χρόνια. Οι δομές αυτές έχουν πολύ χαμηλό βαθμό απόκρισης κι έτσι δεν λειτουργούν συμπληρωματικά με τις ΑΠΕ, αλλά στην ουσία ανταγωνιστικά με αυτές. Δεν μπορούν λοιπόν να συναγωνιστούν τις ΑΠΕ, ούτε ακόμα εκείνες με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας !

Οι ακτιβιστές του κλίματος υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δίνει λάθος μήνυμα στην αγορά, καθώς παρουσιάζει την πυρηνική ενέργεια ως λύση και το φυσικό αέριο σαν μεταβατικό καύσιμο ενώ στην πραγματικότητα κανένα από τα δύο δεν αποτελεί ουσιαστική λύση για την κλιματική αλλαγή.

«Αντί να είναι μετάβαση, θα είναι απλά ένα πισωγύρισμα» εξηγούσε στο Euronews η διευθύντρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της  Greenpeace Μάγκντα  Στοκβίεβιτς.

Όσον αφορά τη Γερμανία, το 2011 η Μέρκελ πήρε μία σημαντική απόφαση :

Να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες, καθώς μάλιστα εκτυλισσόταν η καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Έτσι σήμερα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει απενεργοποιήσει όλο σχεδόν το δυναμικό της, αφού οι τρείς τελευταίοι αντιδραστήρες της πρόκειται να κλείσουν φέτος, ενώ δεν προβλέπεται να συμβεί κάποια δραστική αλλαγή με τους Πράσινους στην κυβέρνηση !

ΠΗΓΕΣ:

Business News:Πράσινες οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Amna.gr:Η ΕΕ προτείνει κανόνες για να χαρακτηριστούν ορισμένες επενδύσεις σε φυσικό αέριο              και πυρηνική ενέργεια ως πράσινες.

Iefimerida :ΕΕ :’’Ισπανία και Δανία διαφωνούν στο να πρασινίσουν το φυσικό αέριο και η πυρηνική     ενέργεια’’

Energypress: Βασίλης Τσολακίδης: ‘’Πράσινη’’ ενέργεια η πυρηνική και το φυσικό αέριο

Naftemporiki.gr: Φυσικό αέριο-πυρηνική ενέργεια στην πράσινη λίστα της ΕΕ.

Moneyreview.gr:ΕΕ:Σχέδια να καταστήσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως ‘’πράσινα’’.

TVXS: ΕΕ: ‘’ΠΡΑΣΙΝΗ’’ η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Σχολιάστε